Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Eξαιρετικά Μουσικά Ντοκιμαντέρ στις “Νύχτες Πρεμιέρας”

Eξαιρετικά Μουσικά Ντοκιμαντέρ στις “Νύχτες Πρεμιέρας”

 
Φέτος, 19 έως 30 Σεπτεμβρίου, ο αγαπημένος κινηματογραφικός θεσμός της πρωτεύουσας εγκαινιάζει μια νέα πολλά υποσχόμενη συνεργασία με την COSMOTE, αλλάζει το όνομά του σε Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE και γιορτάζει την ενηλικίωσή του με 12 μέρες γεμάτες σινεμά και διασκέδαση στους κινηματογράφους Odeon Όπερα 1 & 2 (Ακαδημίας 57), Δαναός 1 & 2 (Λ. Κηφισίας 109) και Ιντεάλ (Πανεπιστημίου 46).
Μέσα από τη συνεργασία αυτή με την COSMOTE, το φεστιβάλ επιδιώκει να μεταφέρει τις καλύτερες στιγμές της τρέχουσας κινηματογραφικής σεζόν, ακριβώς στην καρδιά της πρωτεύουσας. Παράλληλες δράσεις, πάρτι, σεμινάρια και φυσικά οι πιο λαμπερές πρεμιέρες της διεθνούς κινηματογραφίας έρχονται κατευθείαν στη γειτονιά σας μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας COSMOTE.
Συγκεκριμένα, με ένα πλήρες κινηματογραφικό μενού που θα περιλαμβάνει ατμοσφαιρικά φιλμ νουάρ, επαναστατικά ρομάντζα, θρυλικές κλασσικές παραγωγές, απροσδόκητα διασκεδαστικά κινηματογραφικά ντεμπούτα, εναλλακτικές αφηγήσεις, διεθνείς υπερπαραγωγές, μουσικές εκπλήξεις, ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές προτάσεις πιο δυναμικές από ποτέ, ο εθιστικός κινηματογραφικός θεσμός της πόλης προετοιμάζεται να γεμίσει την πόλη με εικόνες και χρώματα.
Μέσα απο τις Μουσικές Ebeerίες θα σας παρουσιάσουμε όλες τις ταινίες που αφορούν την κατηγορία Μουσική του φεστιβάλ, είτε αυτες είναι στο διαγωνιστικό κομμάτι έιτε όχι. Μείνεται συντονισμένοι για όλες τις λεπτομέρεις. Ξεκινάμε λοιπόν την παρουσίαση :

Andrew Bird: Fever Year

Σκηνοθεσία: Xan Aranda
Εμφανίζονται: Andrew Bird, Martin Dosh, Michael Lewis, Jeremy Ylvisaker

Ξεκίνησε να παίζει μουσική μόλις στα τέσσερά του χρόνια. Σήμερα, ο τραγουδοποιός από το Σικάγο είναι ένας από τους στυλοβάτες της ανεξάρτητης folk rock σκηνής. Ο Andrew Bird είναι ο ιδιοφυής τροβαδούρος με τις επικές μελωδίες και τους εσωτερικούς στίχους, που ορίζει και ορίζεται από την μουσική που δημιουργεί. Το “Andrew Bird: Fever Year” είναι το ντοκιμαντέρ που κουβαλάει τους πόνους, την αγωνία αλλά και την ενέργεια μιας δωδεκάμηνης περιοδείας και 165 ζωντανών εμφανίσεων του Bird με την μπάντα του και τα συμπυκνώνει σε 80 απολαυστικά λεπτά. Εκτενή αποσπάσματα από τις δύο συναυλίες του Bird στο Pabst Theater του Μιλγουόκι συνθέτουν ένα αποκλειστικό λάιβ χρονικό με τον πολυτάλαντο μουσικό να φιλτράρει κάθε λογής όργανο μέσα από πετάλια και να λουπάρει μελωδίες, συνοδεύοντάς τες πότε με την ώριμη φωνή του και πότε με ψίθυρους. Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της Ζαν Αράντα είναι μια ενδοσκόπηση στο καθημερινό ταξίδι ενός καλλιτέχνη που, όντας σε ένα συνεχή δημιουργικό πυρετό, αναζητά την αυθεντικότητα και τρέμει μήπως η επανάληψη του χτυπήσει την πόρτα.

Τζέισον Μπέκερ: Ακόμη Ζωντανός / Jason Becker: Not Dead Yet

Σκηνοθεσία: Jesse Vile
Μουσική: Jason Becker, Michael Lee Firkins
Εμφανίζονται: Jason Becker, Steve Vai, Joe Satriani, Marty Friedman
Μελωδικά σόλο, δάχτυλα φωτιά και κολασμένα shreds. Ο Jason Becker ήταν το παιδί θαύμα που απλά περίμενε να μεγαλώσει για να γίνει ο νέος ήρωας της ηλεκτρικής κιθάρας. Στα 15 του ίδρυσε τους Cacophony, των οποίων οι νεοκλασικές κλίμακες, οι κιθαριστικές δισολίες και οι φρενήρεις ταχύτητες προκάλεσαν οργασμούς στα αυτιά των οπαδών της speed metal. Το ταλέντο του φυσικά δεν έμεινε απαρατήρητο και ο επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν το προσωπικό σχήμα του τραγουδιστή των θρυλικών Van Halen. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε, αλλά λίγο πριν ξεκινήσει η περιοδεία, ο Jason διαγνώστηκε με πλευρική αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS), ενώ παράλληλα του ανακοινώθηκε πως έχει πέντε ακόμη χρόνια ζωής. 22 χρόνια μετά, ο Becker μπορεί να αδυνατεί να μιλήσει και να κουνήσει τα άκρα του, αλλά είναι ακόμα ζωντανός – αληθινός καλλιτέχνης μέχρι το τέλος, παίζει ακόμη μουσική επικοινωνώντας με τα μάτια. Ενα καθηλωτικό ντοκιμαντέρ για τη δύναμη ενός ανθρώπου, που μέσα απ’ τα χαλάσματα της ζωής άφησε να ξεπροβάλλουν μόνο το χιούμορ και το θάρρος.

Ξεσηκωμός στο Λος Αντζελες / Uprising: Hip Hop and the LA Riots

Σκηνοθεσία: Mark Ford
Σενάριο: Mark Ford
Εμφανίζονται : Ice Cube, Ice-T, John Singleton, Arsenio Hall, Nas, Kurupt, DJ Yella
Το 1988 οι N.W.A. κυκλοφορούν το “Fuck Tha Police“, ένα κομμάτι ορόσημο της χιπ χοπ κουλτούρας και ενδεικτικό της υφέρπουσας έντασης μεταξύ της αφροαμερικάνικης κοινότητας και της αστυνομίας του Λος Αντζελες. Τρία χρόνια αργότερα, ένα βίντεο που κατέγραφε τον ξυλοδαρμό του Αφροαμερικάνου Ρόντνεϊ Κινγκ από άνδρες του LAPD και η μετέπειτα αθώωση των αστυνομικών στο δικαστήριο ήταν μόνο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το ξέσπασμα ίσως της πιο βίαιας εξέγερσης στην ιστορία της Αμερικής ήταν πλέον γεγονός: Για μέρες, το Λος Αντζελες παραδόθηκε στις φλόγες, και στους δρόμους κυριάρχησαν η τυφλή βία, οι βανδαλισμοί και οι σφαίρες, σε βαθμό που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κατεβάσει τανκς στους δρόμους. Μέσα από στάχτες και καπνούς το “Ξεσηκωμός στο Λος Αντζελες” είναι το χρονικό αυτών των ημερών και των γεγονότων που σημάδεψαν την πορεία ενός ολόκληρου μουσικού κινήματος. Ο Snoop Dogg στο ρόλο του αφηγητή και οι Dr. Dre, Ice Cube, Ice-T, κ.α. καταθέτουν τα βιώματά τους και εξηγούν πώς η οργή τους για την κοινωνική αδικία βρήκε διέξοδο στις ρίμες, τα μπιτ αλλά και τους δρόμους της φωτιάς.

Marley

Σκηνοθεσία: Kevin Macdonald
Εμφανίζονται: Bob Marley, Ziggy Marley, Jimmy Cliff, Rita Marley, Cedella Marley, Chris Blackwell
Ο οσκαρικός Kevin Macdonald του “One Day In September“, μετά το περσινό παγκόσμιο πείραμα του “Life In A Day“, επιστρέφει στο φεστιβαλικό σιρκουί με το κινηματογραφικό πορτρέτο του θρυλικού Bob Marley. Μακριά από τις συνηθισμένες αγιογραφίες, ο Βρετανός σκηνοθέτης επιχειρεί μια ενδελεχή και αντικειμενική καταγραφή της ζωής και της προσωπικότητας του Τζαμαϊκανού μουσικού. Βασισμένος σε αποκλειστικό αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις με τους φίλους, τους συνεργάτες, τη χήρα του, τις ερωμένες και με αρκετά από τα δώδεκα παιδιά του, ο Macdonald γυρίζει πίσω στους χωματόδρομους του χωριού που ο Marley γεννήθηκε και χαρτογραφεί την πορεία του από το σημείο μηδέν μέχρι την απόλυτη καταξίωση. Γιος ενός Βρετανού στρατιωτικού και μιας Τζαμαϊκανής, ο Bob Marley μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές του Κίνγκστον, ενώ αργότερα ως τραγουδιστής, κιθαρίστας και βασικός συνθέτης των The Wailers μετέτρεψε τη ρέγκε σε παγκόσμιο φαινόμενο. Θερμός υποστηρικτής του κινήματος των ρασταφάρι, λάτρης των γυναικών, του ποδοσφαίρου και φυσικά της μαριχουάνας, ο Marley 30 χρόνια μετά τον θάνατό του ξαναζωντανεύει σε αυτό το υπερ-πλήρες μουσικό ντοκιμαντέρ.

Τα Ταξίδια του Νίλ Γιάνγκ / Neil Young Journeys

Σκηνοθεσία: Jonathan Demi
Μετά τα «Neil Young: Heart of Gold» του 2006 και «Neil Young Trunk Show» του 2009, ο Τζόναθαν Ντέμι με τα «Ταξίδια του Νιλ Γιάνγκ» ολοκληρώνει την τριλογία του για τον ζωντανό θρύλο της ροκ, τον χαρισματικό Νιλ Γιανγκ. Αυτή τη φορά η συνεργασία των δύο ανδρών σηματοδοτείται από μια διπλή επιστροφή για τον σπουδαίο μουσικό. Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο Γιανγκ επιστρέφει για μια σόλο εμφάνιση στο Τορόντο, την πόλη που γεννήθηκε. Η ταινία είναι το χρονικό αυτής της συναυλίας, ένα μοναδικό live στο οποίο ακούγονται από το κλασσικό «After the Gold Rush» μέχρι το στοιχειωτικό «Ohio». Ταυτόχρονα, ένα ρόουντ τριπ του Γιανγκ προς την πόλη που μεγάλωσε γίνεται η αφορμή για ένα ταξίδι στο χρόνο με τον τραγουδοποιό στον ρόλο του αφηγητή.
Σερβιριστείτε λοιπόν με λίγο αλκοόλ καθώς πρόκειται να βρεθείτε σε απόσταση αναπνοής από έναν καλλιτέχνη που -μέσα από τραγούδια και διηγήσεις- έχει σκοπό να σας εξομολογηθεί τα πάντα.

Σκάσε και Παίζε / Shut Up and Play the Hits

Ολα είναι ξεκάθαρα όταν μια μπάντα γεννιέται, αλλά αντιθέτως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όταν μια κοινή πορεία φτάνει στο τέλος της. Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Τζέιμς Μέρφι, ιδρυτής και βασικός μέλος των LCD Soundsystem, μέσω ενός μηνύματος στο διαδίκτυο ενημέρωνε τους φαν της μπάντας πως τον Απρίλιο το συγκρότημα θα έπαιζε την τελευταία του συναυλία πριν διαλυθεί.
Οι πιονιέροι της πανκ ντίσκο, που από το 2005 άλλαξαν την χορευτική μουσική με τα πρωτοποριακά άλμπουμ και τις γεμάτες ενέργεια συναυλίες τους, είχαν φτάσει στο τέλος της διαδρομής. Ο Μέρφι όμως δεν έμεινε εκεί. Βρήκε τα κότσια και ανέθεσε στους Ντίλαν Σάουδερν και Γουίλ Λάβλεις να καταγράψουν τις τελευταίες 48 ώρες του συγκροτήματος, διασφαλίζοντας πως εκείνη η συναυλία τους στο Madison Square Garden θα ήταν σίγουρα το κύκνειο άσμα. Συγκινητικό αλλά ταυτόχρονα ανεβαστικό το «Σκάσε και Παίζε» εγκλωβίζει στα 105 λεπτά του την πρωτόγνωρη ένταση της τελευταίας φοράς και συνιστά το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο που διάλεξε να αφήσει μια μπάντα ως ενθύμιο σε αυτούς που έχασαν το τελευταίο της πάρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου