Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Φαινόμενα] Παιχνίδι με τα οικογενειακά στερεότυπα

Φαινόμενα] Παιχνίδι με τα οικογενειακά στερεότυπα

Αν οι επιτυχημένες σειρές αποτυπώνουν τις αλλαγές, τότε η «Modern Family» δείχνει πως η αμερικανική οικογένεια δεν είναι ούτε απολύτως λευκή ούτε καν στρέιτ

ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012
Η σειρά «Modern Family» που έχει σαρώσει Εmmy και Χρυσές Σφαίρες, μιλάει για αμερικανικές οικογένειες που ούτε εντελώς λευκές είναι αλλά ούτε και στρέιτ. Η δεύτερη σύζυγος του Τζέι Πρίτσετ, είναι ο πατριάρχης της οικογένειας, είναι μια κατά πολύ νεότερή του εκρηκτική Λατίνα. Και η μεν κόρη του από την πρώτη του γυναίκα είναι παντρεμένη και έχει μια «τυπική» έστω οικογένεια, ο γιος του όμως είναι γκέι, συζεί με τον φίλο του και οι δυο τους έχουν υιοθετήσει μια μικρούλα από το Βιετνάμ.
Οσο για τις παιδαγωγικές μεθόδους των γονιών, μεγαλυτέρων και νεοτέρων, δεν θα τις ενέκρινε ακριβώς ο παπάς της εκκλησίας, όμως η αγάπη - το δεδομένο που δεν αλλάζει ανά τις δεκαετίες - τα κάνει όλα ευκολότερα. Το «Modern Family» υπηρετεί το ιδανικό της οικογένειας, όχι όμως την «ιδανική» οικογένεια.
Αλλωστε το είδος δεν υπάρχει. Ανάμεσα στο παλιό μοντέλο της απίθανης τελειότητας και τον άγριο σαρκασμό του μηδενιστικού «Παντρεμένοι με παιδιά», όπου δεν διασωζόταν ίχνος συναισθηματισμού και σεβασμού στις σχέσεις των μελών της οικογένειας, το «Modern Family» τοποθετεί μια αίσθηση φυσικότητας, την οποία ενισχύει και η σκηνοθεσία, σαν δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ.
Οι ιστορίες αφηγούνται την καθημερινότητα των Πρίτσετ, των τριών ζευγαριών με τα πέντε παιδιά, ανάμεσα στα γενέθλια του πάτερ φαμίλια, τη γνωριμία με τη καινούργια μητριά, τις εκπλήξεις του ενός στον άλλον, την υιοθεσία ενός μωρού για να συμπληρωθεί η ευτυχία του γκέι ζευγαριού και η οικογένεια παραμένει θεσμός ιερός και απαραβίαστος.
Οι νευρώσεις όμως του σύγχρονου τρόπου ζωής είναι παρούσες. Οι πιο «παραδοσιακοί» είναι το ζεύγος των Κλερ και Φιλ, μοντέλο παρόμοιο με αυτό του ζεύγους των Λινέτ και Τομ στο «Desperates Housewifes». Εκ πρώτης όψεως, γιατί κατά βάθος η οικογένεια αντιμετωπίζει τη δύσκολη εφηβεία της 16χρονης κόρης που θυμίζει πολύ τη μητέρα της σε διόλου κόσμια συμπεριφορά, αφού ζει βραδιές τρελού μεθυσιού και απίθανα φλερτ.
Οσο για τη σχέση του πατέρα όλων, του Τζέι, φρεσκοπαντρεμένου με την καμπυλόγραμμη και εντυπωσιακή Κολομβιανή Γκλόρια, προσφέρεται ως ενδιαφέρουσα υβριδική φόρμα κωμικών στοιχείων που δεν βασίζονται μόνο στην προσπάθεια ενός τσιμπημένου σε ηλικία άνδρα να μάθει να ζει με τη νέα γυναίκα του και τον γιο της αλλά και στο πώς προσπαθούν να γεφυρώσουν πλήθος διαφορών στην κουλτούρα τους. Σπαρταριστό είναι το επεισόδιο στο οποίο η Γκλόρια, μεγαλωμένη σε περιοχή όπου όλοι κρατούν όπλο και το χρησιμοποιούν, δεν είχε πρόβλημα να πυροβολήσει τον σκύλο του γείτονα γιατί την ενοχλούσε.
Σε αυτό το πρωτότυπο παιχνίδι με τα στερεότυπα προστίθεται και η σχέση του τρίτου ζευγαριού, των Μίτσελ και Κάμερον, που υιοθετεί τη Βιετναμεζούλα Λίλι. Κάθε σκηνή δική τους είναι και μια έκρηξη γονεϊκής τρυφερότητας καθώς προσπαθούν να προσφέρουν στη μικρή το καλύτερο σε όλα, και κυρίως στην εκπαίδευση. Το κωμικό στοιχείο βασίζεται στο υπερβολικό τους άγχος για το παιδί αλλά αυτό ακριβώς είναι που τους κάνει και πιο συμπαθητικούς. Τόσο θερμή ήταν η υποδοχή του κοινού σε αυτό το ανατρεπτικό μοντέλο οικογένειας, ώστε η μία μετά την άλλη οι φετινές κωμικές σειρές έχουν θέμα τους άνδρες που μεγαλώνουν παιδιά («The new normal», «Guys with kids»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου