Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Εισβολέας: Γκέγκε;

Εισβολέας: Γκέγκε;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010 | ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Του Αλέξανδρου Σαλαμέ
asalames@ekdotiki.gr

Ο Λιάκος Παπανικολός, γνωστός και ως Εισβολέας, είναι ωραίος τύπος. Μουσικάρα, αγαπημένος από φίλους και αντιπάλους και όνομα - θρύλος στο hiphop. Ένας γνήσιος… ραπ-μπέτης, που τα βρόντηξε όλα, για να ζήσει στην Καλαμάτα με την γυναίκα και το παιδί του και από εκεί να γράφει και να μοιράζει μικρά διαμάντια. Θέλετε κι άλλα;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το hiphop μέσα από τις παρέες που είχα στη γειτονιά, όπου μεγάλωσα. Ήθελα και εγώ να είμαι «της φάσης». Μεγαλώνοντας, όμως, σοβάρεψα, ασχολήθηκα σοβαρά και έγινε κομμάτι της ζωής μου. Πλέον νιώθω ότι δεν υπάρχει καν η ταμπέλα «hiphop». Τα πάντα είναι μουσική.

Όλοι όσοι ξεκινούν να γράφουν νομίζουν ότι το έχουν. Το θέμα είναι, από εκεί και πέρα, να ασχοληθείς και να δουλέψεις σοβαρά. Είναι όπως όταν κάνεις πρωταθλητισμό. Μόνο μέσα από τη σκληρή δουλειά μπορούν να έρθουν τα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Το «ΓΚΕΚΕ» είναι δουλεμένο στο χέρι. Δεν υπάρχει λούπα. Ο προηγούμενος δίσκος ήταν στηριγμένος στις λούπες. Είναι μια δουλειά που ξεφεύγει από το πλαίσιο του καθαρόαιμου hiphop. Μπορεί να ακουστεί από οποιονδήποτε αγαπάει τη μουσική.

Οι συμμετοχές που διαλέγω σε έναν δίσκο έχουν να κάνουν και με το ποιους καλλιτέχνες τα βρίσκω καλύτερα, την περίοδο όπου γράφεται ο δίσκος. Για παράδειγμα, με τον MCYinka έχουμε μεγαλώσει μαζί στην Κυψέλη, αλλά δεν είχε τύχει ποτέ να κάνουμε κομμάτι μαζί. Τώρα, ήταν η κατάλληλη περίοδος και προέκυψε το «Θέλω να δω».

Το «Total Respect», στον χώρο του hiphop, κερδίζεται μέσα από προσεκτικές κινήσεις. Το συγκεκριμένο είδος στην Ελλάδα είναι κλειστό κύκλωμα, και όλα παρεξηγούνται. Αν, όμως, προσέχεις τα κομμάτια που κάνεις, είτε είναι σοβαρά είτε χαβαλέ, και εξελίσσεσαι, τότε δεν μπορούν παρά να σου εκδηλώσουν τον σεβασμό τους.

Το σημερινό hiphop της ελληνικής σκηνής είναι το χθεσινό της αμερικάνικης. Αισθάνομαι πως αναβιώνουμε τις παλιές καλές στιγμές, αυτήν την φορά με ελληνικό στίχο. Εμένα που το παρακολουθώ, βέβαια, με κουράζει γιατί νιώθω ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα.

Δεν θεωρώ ότι κάνω ρεμπέτικο. Απλώς, δίνω πιο ελληνικό χρώμα στα τραγούδια μου. Αντί σε ένα μουσικό θέμα να χρησιμοποιήσω κιθάρα, προτιμώ τον τζουρά, τονμπαγλαμά ή ένα μπουζούκι. Θεωρώ ότι ο ήχος τους παραπέμπει πιο πολύ στην ελληνική κουλτούρα, πιο κοντά και στα βιώματα του μέσου Έλληνα.

Η «Tomahok» αποτελεί μια διαδικασία· μαζεύω όλους τους καλλιτέχνες που έχουν κάτι να πουν, για να δώσει ο καθένας κάτι από τηνπροσωπικότητά του, και να επιβιώσουμε σε αυτήν την δύσκολη εποχή. Είναι «Ισχύς εν τη ενώσει».

Eisvo-Info:
Το cd του Εισβολέα «ΓΚΕΓΚΕ» κυκλοφορεί σε όλα τα δισκοπωλεία, από τη «Lyra».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου