Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Μ. ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ
Μενέλαος Λουντέμης
Μενέλαος Λουντέμης
Μενέλαος Λουντέμης












Μενέλαος Λουντέμης

Γεννήθηκε στην ανατολική Θράκη το 1906 και ακολουθεί τη μοίρα όλων των ξεριζωμένων Ελλήνων με τη μικρασιατική καταστροφή. Κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει και ταυτόχρονα αυτομορφώνεται με το να διαβάζει ότι βιβλίο πέσει στα χέρια του. Στην Έδεσσα, στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στην Αθήνα.
Κάνει την εμφάνιση του στα γράμματα με τη συλλογή διηγημάτων Τα "πλοία δεν άραξαν' και κερδίζει το κρατικό βραβείο το 1938. Στη διάρκεια της κατοχής παίρνει μέρος στην Εθνική αντίσταση, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Μακρόνησο και στον Αη Στράτη. Μέχρι το 1958 που εκπατρίζεται στην Ρουμανία υφίσταται, εξορίες, βασανισμούς, διώξεις, καταδίκες, απαγόρευση κυκλοφορίας των βιβλίων του.Το 1962 του αφαιρούν την ελληνική υπηκοότητα.
Ο Λουντέμης είναι πολύ ξεχωριστή περίπτωση λογοτέχνη. Πολυγραφότατος έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη του λόγου. Η προσφορά του στα Ελληνικά γράμματα είναι τεράστια, η γλώσσα του είναι κατά την άποψη μου η πιο στρωτή δημοτική που έχω διαβάσει. Είναι μια γλώσσα λογοτέχνη που έχει αναπνεύσει στην Ελληνική ύπαιθρο, έχει περπατήσει σε μισοσκότεινα δρομάκια στις πόλεις, έχει κυκλοφορήσει στα σαλόνια και τους λογοτεχνικούς κύκλους και χειρίζεται τη γλώσσα με μοναδική μαεστρία. Στα περισσότερα βιβλία του κυριαρχούν τα αυτοβιογραφικά στοιχεία δοσμένα με έναν ποιητικό ρεαλισμό (ας μου επιτραπεί ο όρος).
Το 1976 του δόθηκε ξανά η υπηκοότητα και επαναπατρίσθηκε αλλά δυστυχώς την ίδια χρονιά πέθανε. Η Ελλάδα έχασε έναν από τους μεγάλους της, που δυστυχώς τον πίκρανε και τόσο πολύ. Τι τα θέλετε όμως τα βιβλία ξέρουν να παίρνουν την εκδίκησή τους. Πρέπει να είναι από τους πιο πολυδιαβασμένους Έλληνες συγγραφείς και ας είναι από τους πιο αγνοημένους από τις επίσημες ιστορίες της λογοτεχνίας και ας λείπει το έργο του από τη διδασκαλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο Μέλιος θα εξακολουθεί να μετράει τ'άστρα...

Έργα του

Τα πλοία δεν άραξαν
Περιμένοντας το ουράνιο τόξο
Εκσταση
Γλυκοχάραμα
Ο Μεγάλος Δεκέμβρης
Αυτοί που φέρανε την καταχνιά
Καληνύχτα ζωή
Συννεφιάζει
Βουρκωμένες μέρες
Ενα παιδί μετράει τ'άστρα
Οι κερασιές θ'ανθίσουν φέτος
Κραυγή στα πέρατα
Τραγουδώ για την Κύπρο
Τότε που κυνηγούσα τους ανέμους
Το τραγούδι των διψασμένων
Οι κεραυνοί ξεσπούν
Οδός αβύσσου αριθμός 0
Το ρολόι του κόσμου χτυπάει μεσάνυχτα
Θυμωμένα στάχυα
Αγέλαστη Ανοιξη
Το κρασί των Δειλών
Τρόπαια Α (Μαραθώνας)
Τρόπαια Β (Σαλαμίνα)
Κάτω απ' τα κάστρα της ελπίδας
Η φυλακή του κάτω κόσμου
Ο λυράρης, Μιλτιάδης Μαλακάσης
Ο εξάγγελος, Αγγελος Σικελιανός
Ο κονταρομάχος, Κώστας Βάρναλης
Της γης οι αντρειωμένοι
Οι αρχιτέκτονες του τρόμου
Μπάτ-Τάϊ
Δαίδαλος
Ο Ηρακλής
Ο Ικαρος

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ


Το www.booksinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στα βιβλία. Τα πάντα για τα βιβλία. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr
INTERNETINFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου