Νίκολιτς πρὸς Σκοπιανοὺς: «Γιὰ τὴν Σερβία εἶστε Μακεδονία κι ὄχι FYROM».
Αυτό από την Σερβία,δεν το περίμενα ειλικρινά!
Τους θεωρούσα λαό,φιλικά προσκείμενο προς την Ελλάδα,αλλά κι εμείς προς αυτούς,παρά τα όσα τους είχαμε κάνει επί κυβερνήσεως Σημίτη που αφήσαμε τα Νατοϊκά στρατεύματα που τους βομβάρδισαν, να περάσουν από Ελλάδα ,τότε με τον πόλεμο.
Κρίμα…
Προκλητικότατος ο Πρόεδρος της Σερβίας που δήλωσε ό,τι αισθάνεται “Μακεδόνας”
“Η Σερβία σας αναγνωρίζει ως “Μακεδονία”. Δεν σας γνωρίζουμε ως FYROM όπως σας ζητάει ο κόσμος και όπως έπρεπε να δεχτείτε για να συνεχίσετε να ζείτε και να παλεύετε“, δήλωσε προκλητικά ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς σεσυνέντευξη του στην Σκοπιανή Vecer.Ο Σκοπιανός πρόεδρος δεν περιορίστηκε εκεί. Στην ερώτηση “παγίδα” της Σκοπιανής δημοσιογράφου αν “νιώθει σαν “Μακεδόνας”, όταν απαιτούν από αυτούς [Σέρβους] σαν ειδική συνθήκη για την ένταξη στην ΕΕ να εγκαταλείψουν τμήμα του εδάφους τους, όπως απαιτούν από τους Σκοπιανούς να εγκαταλείψουν την ταυτότητά τους”,ο Νίκολιτς απάντησε ανάμεσα σε άλλα:
“Η Σερβία σας αναγνωρίζει ως “Μακεδονία”. Δεν σας γνωρίζουμε ως FYROM όπως σας ζητάει ο κόσμος και όπως έπρεπε να δεχτείτε για να συνεχίσετε να ζείτε και να παλεύετε”, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος
“Γνωρίζω ό,τι το όνομα και η σημαία αποτελούν πρόβλημα για την γειτονική Ελλάδα. Τα Σκόπια δεν μπορούν να περιμένουν βοήθεια από την ΕΕ.“
Και συνέχισε λέγοντας, ”Νιώθω σαν “Μακεδόνας, όχι μόνο όταν σκέφτομαι σχετικά με την ΕΕ, αλλά επίσης όταν τραγουδώ και χορεύω. Έχω νιώσει αρκετές φορές στην ζωή μου “Μακεδόνας”, όταν ήμουν χαρούμενος και όταν ήμουν λυπημένος.”
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το πως νομίζει ότι θα κλείσει στο μέλλον το ζήτημα με τις απαιτήσεις των Αλβανών και τις μειονότητες τους σε Βαλκανικά κράτη όπως Σερβία, Μαυροβούνιο, Σκόπια και Ελλάδα, ο Νίκολιτς απάντησε:
“Ξέρω πως έχει εξελιχθεί στην Σερβία και στα Σκόπια. Οι πολιτικοί σας μπορούν να κρατούν τα κεφάλια τους μέσα στην άμμο, αλλά σε 20 χρόνια θα έχουν το πρόβλημα της Σερβίας. Ο χρόνος δεν είναι υπέρ του κράτους αλλά αυτών που επιθυμούν την ανεξαρτητοποίηση.
Όταν θα αναγνωριστούν τα δικαιώματα τους [Αλβανών] στην Σερβία, θα αναγνωριστούν και στις άλλες Βαλκανικές χώρες. Είναι σαν να λέμε, Ναι έχει το δικαίωμα να ιδρύσεις κράτος στο Κόσοβο αλλά δεν έχει δικαίωμα να κάνει το ίδιο στα Σκόπια. Πως μπορείς να πει ότι έχεις δικαίωμα στο Κόσοβο αλλά δεν έχεις το δικαίωμα αυτονομίας στην Ελλάδα ή στο Μαυροβούνιο;”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου