Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΚΥΠΡΟΥ- ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

Κύπρου Χρυσόστομος: ''Η παιδεία πρέπει να κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα''

arxiepiskopos800
Την ανάγκη η παιδεία να κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο τόπος, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε συνάντηση που είχε με την οργάνωση των δασκάλων ΠΟΕΔ στην Αρχιεπισκοπή.
«Πιστεύω ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια, πρέπει η παιδεία μας να προσεχθεί γιατί είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε σε αυτό τον τόπο και αν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα σήμερα, αυτό οφείλεται στο μη καταρτισμό των νέων μας καταλλήλως ούτως ώστε να στηρίζουν την επίγεια πορεία τους πάνω σε αξίες, πάνω σε ιδανικά, πάνω σε αρχές τις οποίες πρέπει να υπηρετούν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η απαξίωση όλων αυτών των αξιών οδήγησε στο οικονομικό πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί πολύ έντονα στο νησί
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι συμφωνεί πλήρως με την ΠΟΕΔ ότι η παιδεία πρέπει να μην ενοχληθεί, να μείνει σε αυτά τα επίπεδα και ακόμα να πάει πιο ψηλά και πρέπει όλοι να συμβάλουν στην υπερπήδηση όλων αυτών των προβλημάτων και των εθνικών και των οικονομικών που έχουν παρουσιαστεί.
«Το ότι θα συμβάλουμε όλοι για να κρατήσουμε την παιδεία μας σε υψηλά επίπεδα είναι υποχρέωσή μας και πρέπει να το πράξουμε όλοι με πολλή αγάπη και ακόμα για να υπερπηδήσουμε τις οικονομικές δυσκολίες πρέπει όλοι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη και να προσφέρουμε ούτως ώστε το κράτος να μην βυθιστεί, αλλά να βγει από πάνω όσο το δυνατό πιο γρήγορα, για να ζήσουμε την όμορφη ζωή που ζούσαμε πριν από αυτή την οικονομική δυσπραγία που ενέσκηψε», ανέφερε.
Ευχήθηκε ότι καλύτερο για την ΠΟΕΔ, την παιδεία και για τα παιδιά της Κύπρου που είναι το μέλλον του τόπου. Ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεψε τέλος την οργάνωση να μην προχωρήσει σε οποιεσδήποτε απεργίες που θα έχουν επιπτώσεις στα ίδια τα παιδιά.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι βασική επιδίωξη και κυρίαρχο μέλημα της ΠΟΕΔ διαχρονικά ήταν, είναι και πρέπει να είναι ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης στην ορθόδοξη χριστιανική αγωγή.
Πρόσθεσε ότι με αυτή την ευκαιρία, συζήτησαν με τον Αρχιεπίσκοπο διάφορα γενικότερα θέματα για την παιδεία αλλά και το θέμα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο. Είπε επίσης ότι τέθηκαν ξεκάθαρα οι ανησυχίες της ΠΟΕΔ για την παιδεία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε αυτή η οικονομική κρίση και αναλύθηκε και επεξηγήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο η θέση ότι η παιδεία πρέπει να παραμείνει αλώβητη από την οικονομική κρίση γιατί αποτελεί τον μοναδικό φορέα και πηγή ανάκαμψης από την οικονομική κρίση.
«Νομίζω ότι κοινή συνισταμένη με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν ότι ναι η παιδεία πρέπει να παραμείνει αλώβητη», ανέφερε.
Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν σκέψεις από την ΠΟΕΔ για απεργίες από τις οποίες τους απέτρεψε ο Αρχιεπίσκοπος, ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι η Οργάνωση αύριο το απόγευμα πραγματοποιεί Παγκύπρια Γενική Συνέλευση από την οποία το ΔΣ ζητά εξουσιοδότηση για κλιμάκωση των μέτρων, κάτι που μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι προτροπές του Αρχιεπισκόπου είναι πάντα σεβαστές από την ΠΟΕΔ.
Ερωτηθείς αν εξασφάλισαν κάποιο συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία θα βοηθήσει στον τομέα της Παιδείας, ο κ. Φυλακτού είπε ότι είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου ότι η Αρχιεπισκοπή τουλάχιστον στη δική της περιφέρεια δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να στηριχτούν τα άπορα παιδιά στα σχολεία τα οποία αυξάνονται μέρα με την μέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου