Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Θ. ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ.-ΣΜΕΜΑΝ.

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010

Θεία Κοινωνία και εξομολόγηση - π. Αλέξανδρος Σμέμαν


"...Ποια είναι η θέση - στην προετοιμασία για την θεία κοινωνία - του Μυστηρίου της εξομολόγησης;
Πρέπει να κάνουμε αυτή την ερώτηση και να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε γιατί σε πολλές ορθόδοξες εκκλησίες αναπτύχθηκε , και έγινε γενικά αποδεκτό , το δόγμα που επιβεβαιώνει ότι η Θεία Κοινωνία για τους λαϊκούς είναι αδύνατη χωρίς το μυστήριο της εξομολογήσεως και της άφεσης.
Ακόμα και αν κάποιος επιθυμεί να κοινωνάει συχνά πρέπει κάθε φορά να εξομολογείται ή τουλάχιστον να παίρνει άφεση αμαρτιών.
Ήρθε πια ο καιρός να τονιστεί ανοιχτά ότι, όποιες και αν είναι οι ποικίλες αιτίες που καθιέρωσαν την εφαρμογή αυτού του δόγματος, όχι μόνο δεν θεμελιώνονται στην παράδοση αλλά στην πραγματικότητα οδηγούν σε τρομακτικές διαστρεβλώσεις του ορθοδόξου δόγματος της εκκλησίας για την Θεία κοινωνία και για το ίδιο μυστήριο της εξομολόγησης.
για να πεισθούμε γι' αυτά θα πρέπει να θυμηθούμε την αρχική αντίληψη της εκκλησίας για το μυστήριο της εξομολόγησης. Ήταν , και σύμφωνα με τη βασική διδασκαλία της εκκλησίας μας, εξακολουθεί να είναι το Μυστήριο της συμφιλίωσης με την εκκλησία και της επιστροφής σ' αυτή και στη ζωή της όλων όσων έχουν αφοριστεί, δηλαδή, όσων έχουν αποκλειστεί από την ευχαριστιακή σύναξη της εκκλησίας...."
"...αργότερα και μάλιστα ύστερα από το μαζικό εκχριστιανισμό της αυτοκρατορίας που ακολούθησε την μεταστροφή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου , η πειθαρχία της Μετάνοιας ήταν κάπως πιο χαλαρή αλλά όμως η αντίληψη του ίδιου του μυστηρίου δεν άλλαξε καθόλου. Εξακολουθούσε να είναι μόνο για εκείνους που αφορίζονταν από την εκκλησία για πράξεις και αμαρτίες σαφώς καθορισμένες από τους κανόνες της εκκλησιαστικής παράδοσης..."
Πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Σμέμαν
Επιμέλεια: Ν.εανία.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου