Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΑΙΣΧΡΟΛΟΓΙΑ

Οι Νεαροί Ρωτούν
Τι το Κακό Υπάρχει στην Αισχρολογία;
«Δεν ήθελα να ξεχωρίζω από τους συμμαθητές μου. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απέκτησα τη συνήθεια της αισχρολογίας». —Μέλανι.*
«Δεν πίστευα ότι η αισχρολογία ήταν τόσο σοβαρό θέμα. Άκουγα συνέχεια γύρω μου ανθρώπους να βρίζουν—και στο σχολείο και στο σπίτι».—Ντέιβιντ.
ΓΙΑΤΙ θεωρείται συνήθως φυσιολογικό όταν βρίζουν, ή αισχρολογούν, οι ενήλικοι, ενώ όταν βρίζουν τα νεαρά άτομα θεωρείται απαράδεκτο; Μήπως η ηλικία κάποιου καθορίζει το αν δικαιολογείται να βλαστημάει; Επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν βρώμικη γλώσσα—και φαίνεται ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ανάλογα με την ηλικία—ίσως να ρωτήσεις δικαιολογημένα: «Τι το κακό υπάρχει στην αισχρολογία;»
Πλύση Εγκεφάλου με Άσχημη Γλώσσα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αισχρολογία είναι διαδεδομένη. Μάλιστα, μερικοί νεαροί θα έλεγαν ότι, αν για κάθε χυδαία λέξη που άκουγαν στο σχολείο έπαιρναν ένα ευρώ, δεν θα χρειαζόταν ποτέ να εργαστούν και οι γονείς τους θα μπορούσαν να σταματήσουν να δουλεύουν. «Στις καθημερινές τους συνομιλίες», λέει η 15χρονη Ιβ, «οι συμμαθητές μου χρησιμοποιούν αρκετές βρισιές σε κάθε πρόταση. Όταν ακούς τέτοια λόγια όλη μέρα, είναι δύσκολο να μην κάνεις ό,τι κάνουν οι πολλοί».
Μήπως και εσύ, όπως η Ιβ, περιστοιχίζεσαι από ανθρώπους που βρίζουν; Μήπως έχεις αποκτήσει και εσύ αυτή τη συνήθεια;* Αν ναι, στάσου μια στιγμή και σκέψου τι ακριβώς σε ωθεί να βρίζεις. Από τη στιγμή που θα το εντοπίσεις, θα είναι ευκολότερο να κόψεις αυτή τη συνήθεια.
Έχοντας αυτό υπόψη, προσπάθησε να απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, γιατί βρίζεις;
□ Για να εκφράσω θυμό ή απογοήτευση
□ Για να τραβήξω την προσοχή
□ Για να ταιριάζω με τους συνομηλίκους μου
□ Για να δείχνω σκληρός
□ Για να αμφισβητήσω την εξουσία
□ Άλλο ․․․․․
Σε ποιες περιστάσεις νιώθεις περισσότερο την τάση να βρίσεις;
□ Στο σχολείο
□ Στην εργασία
□ Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή σε γραπτά μηνύματα στο κινητό
□ Όταν είμαι μόνος
Πώς δικαιολογείς το γεγονός ότι βρίζεις;
□ Βρίζουν οι συνομήλικοί μου
□ Βρίζουν οι γονείς μου
□ Βρίζουν οι καθηγητές μου
□ Οι μορφές ψυχαγωγίας είναι διαποτισμένες με αισχρολογία
□ Δεν είναι κάτι σοβαρό—είναι απλώς λέξεις
□ Βρίζω μόνο όταν είμαι με ανθρώπους που δεν τους ενοχλεί
□ Άλλο ․․․․․
Γιατί πρέπει να καταπολεμήσεις οριστικά αυτή τη συνήθεια; Είναι η αισχρολογία πράγματι τόσο κακό πράγμα; Σκέψου τα παρακάτω.
Δεν είναι απλώς λέξεις. Ο Ιησούς είπε: «Από την αφθονία της καρδιάς μιλάει το στόμα». (Λουκάς 6:45) Πρόσεξε πως ό,τι λέμε δεν αντανακλά απλώς τον άνθρωπο που θα θέλαμε να είμαστε—αντανακλά τον άνθρωπο που ήδη είμαστε. Ακόμη και αν χρησιμοποιείς άσχημη γλώσσα απλώς επειδή το κάνουν αυτό οι άλλοι, το ότι μιμείσαι το παράδειγμά τους αποκαλύπτει ότι “ακολουθείς τους πολλούς” και ότι δεν είσαι ο εαυτός σου.—Έξοδος 23:2.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο ειδικός σε θέματα γλώσσας Τζέιμς Β. Ο’ Κόνορ λέει: «Οι άνθρωποι που βρίζουν τείνουν συνήθως να είναι δυσάρεστοι, επικριτικοί, κυνικοί, θυμωμένοι, εριστικοί και δυστυχείς μεμψίμοιροι». Για παράδειγμα, εκείνοι που βρίζουν κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά υπονοούν ότι όλα πρέπει να πηγαίνουν πάντοτε καλά. Είναι σαν να μην μπορούν να ανεχτούν τα λάθη. Από την άλλη πλευρά, ο Ο’ Κόνορ παρατηρεί ότι εκείνοι που δεν βρίζουν «είναι συνήθως ήρεμοι, . . . ώριμοι άνθρωποι οι οποίοι [μπορούν να] αντεπεξέρχονται στις καθημερινές ενοχλήσεις». Τι είδους άτομο θα ήθελες εσύ να είσαι;
Η αισχρολογία βλάπτει την υπόληψή σου. Όπως οι περισσότεροι νεαροί, έτσι και εσύ πιθανότατα ενδιαφέρεσαι για την εμφάνισή σου. Θέλεις να κάνεις καλή εντύπωση. Αλλά ήξερες ότι το πώς μιλάς μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στους άλλους από το πώς φαίνεσαι; Στην πραγματικότητα, η ομιλία σου μπορεί να καθορίσει πράγματα όπως
▪ Ποιους θα προσελκύσεις ως φίλους.
▪ Αν θα προσληφθείς ή όχι σε κάποια συγκεκριμένη εργασία.
▪ Το πόσο θα σε σέβονται οι άλλοι.
Στην πραγματικότητα, συνήθως η εντύπωση που θα σχηματίσουν αρχικά οι άλλοι για εμάς με βάση την εμφάνισή μας θα ξεθωριάσει σύντομα όταν αρχίσουμε να μιλάμε. Ο Ο’ Κόνορ λέει: «Δεν έχετε ιδέα πόσες ευκαιρίες για καινούριους φίλους μπορεί να έχετε αποδιώξει ή πόσες φορές απομακρύνατε από κοντά σας κάποιον ή χάσατε κάπως το σεβασμό των άλλων επειδή χρησιμοποιήσατε βρώμικη γλώσσα». Ποιο είναι το μάθημα; Αν η ομιλία σου είναι χυδαία, το μόνο που κάνεις είναι να βλάπτεις τον εαυτό σου.
Η αισχρολογία δείχνει έλλειψη σεβασμού για τον Δημιουργό της ομιλίας. Ας υποθέσουμε ότι έκανες δώρο σε κάποιον φίλο σου ένα πουκάμισο ή μια μπλούζα. Πώς θα ένιωθες αν έβλεπες το φίλο σου να χρησιμοποιεί αυτό το ρούχο σαν κουρέλι ή σαν χαλάκι για την πόρτα; Σκέψου, λοιπόν, πώς αισθάνεται ο Δημιουργός μας όταν κάνουμε κακή χρήση του δώρου της ομιλίας. Δικαιολογημένα, ο Λόγος του Θεού δηλώνει: «Κάθε μοχθηρή πικρία και θυμός και οργή και κραυγή και υβριστικά λόγια ας αφαιρεθούν από εσάς μαζί με κάθε κακία».—Εφεσίους 4:31.
Όπως καταλαβαίνεις, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να σταματήσεις να βρίζεις. Αν, όμως, αυτό έχει γίνει βαθιά ριζωμένη συνήθεια, πώς μπορείς να την υπερνικήσεις;
Πρώτον: Δες την ανάγκη που υπάρχει να αλλάξεις. Πιθανότατα δεν θα σταματήσεις να βρίζεις αν δεν καταλάβεις πώς θα ωφεληθείς αλλάζοντας τον τρόπο ομιλίας σου. Ποιοι από τους παρακάτω παράγοντες θα υποκινούσαν εσένα να σταματήσεις να βρίζεις;
□ Κάνω χαρούμενο τον Δημιουργό της ομιλίας
□ Οι άλλοι με σέβονται περισσότερο
□ Διευρύνω το λεξιλόγιό μου
□ Βελτιώνομαι ως άτομο
Δεύτερον: Βρες τι σε υποκινεί να αισχρολογείς. Η Μέλανι λέει: «Η αισχρολογία με έκανε να νιώθω κατά κάποιον τρόπο πιο σκληρή. Δεν ήθελα να με καταπιέζουν οι άλλοι. Ήθελα να έχω το πάνω χέρι, να ξεσπάω στους άλλους όπως έκαναν όλοι οι φίλοι μου».
Τι θα πούμε για εσένα; Το να καταλάβεις το λόγο για τον οποίο βρίζεις είναι ένας βασικός παράγοντας που θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις πώς θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Για παράδειγμα, αν βρίζεις απλώς επειδή βρίζουν όλοι, πρέπει να μάθεις να αναπτύσσεις περισσότερη εμπιστοσύνη στις δικές σου δυνάμεις. Το να έχεις κατάλληλη εκτίμηση για τον εαυτό σου αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης και θα σε βοηθήσει πολύ να κόψεις τη συνήθεια της αισχρολογίας.
Τρίτον: Βρες εναλλακτικούς τρόπους για να εκφράζεσαι. Το ζήτημα δεν είναι απλώς να «δαγκώνεις τη γλώσσα σου». Το να υπερνικήσεις τη συνήθεια να χρησιμοποιείς άσχημη γλώσσα περιλαμβάνει το να ντυθείς «τη νέα προσωπικότητα». (Εφεσίους 4:22‐24) Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και αυτοσεβασμό—καθώς και σεβασμό για τους άλλους.
Τα εδάφια που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να ντυθείς—και να διατηρήσεις—τη νέα προσωπικότητα.
Κολοσσαείς 3:2: «Να κρατάτε το νου σας προσηλωμένο σε αυτά που βρίσκονται πάνω».
Εφαρμογή: Να εκπαιδεύεις το νου σου να εκτιμάει πράγματα που είναι σωστά. Οι σκέψεις σου επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο μιλάς.
Παροιμίες 13:20: «Αυτός που περπατάει με σοφούς θα γίνει σοφός, αλλά αυτός που έχει δοσοληψίες με τους άφρονες θα έχει κακή κατάληξη».
Εφαρμογή: Η γλώσσα που χρησιμοποιούν τα άτομα με τα οποία συναναστρέφεσαι μπορεί να σε επηρεάσει.
Ψαλμός 19:14: «Τα λόγια του στόματός μου και ο στοχασμός της καρδιάς μου ας είναι ευάρεστα ενώπιόν σου, Ιεχωβά».
Εφαρμογή: Ο Ιεχωβά παρατηρεί πώς χρησιμοποιούμε το δώρο της ομιλίας.
Μήπως χρειάζεσαι περαιτέρω βοήθεια; Γιατί να μη χρησιμοποιήσεις τον παραπάνω πίνακα για να ελέγχεις την πρόοδό σου, σημειώνοντας πόσες φορές χρησιμοποίησες κακή λέξη; Ίσως εκπλαγείς από το πόσο γρήγορα βελτιώνεις το λεξιλόγιό σου!
Περισσότερα άρθρα της σειράς «Οι Νεαροί Ρωτούν» (στην αγγλική) μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα www.watchtower.org/ype
[Υποσημειώσεις]
Τα ονόματα σε αυτό το άρθρο έχουν αλλαχτεί.
Οι Χριστιανοί έχουν σοβαρό λόγο να αποφεύγουν τη βρώμικη γλώσσα, επειδή η Αγία Γραφή λέει: «Σάπιος λόγος ας μη βγαίνει από το στόμα σας». «Ο λόγος σας ας είναι πάντοτε με χάρη, καρυκευμένος με αλάτι».—Εφεσίους 4:29· Κολοσσαείς 4:6.
ΣΚΕΨΟΥ
Πώς μπορεί να επηρεάσει η αισχρολογία
▪ το είδος των φίλων που θα προσελκύσεις;
▪ το αν θα προσληφθείς σε κάποια εργασία;
▪ το πώς θα σε βλέπουν οι άλλοι;
[Πίνακας στη σελίδα 21]
ΕΛΕΓΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΣΟΥ
            Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή
1η Εβδομάδα ․․․․․․․ ․․․․․ ․․․․․․․ ․․․․․․ ․․․․․․․․․ ․․․․․․․ ․․․․․․․
2η Εβδομάδα ․․․․․․․ ․․․․․ ․․․․․․․ ․․․․․․ ․․․․․․․․․ ․․․․․․․ ․․․․․․․
3η Εβδομάδα ․․․․․․․ ․․․․․ ․․․․․․․ ․․․․․․ ․․․․․․․․․ ․․․․․․․ ․․․․․․․
4η Εβδομάδα ․․․․․․․ ․․․․․ ․․․․․․․ ․․․․․․ ․․․․․․․․․ ․․․․․․․ ․․․․․․․
[Εικόνα στη σελίδα 20]
Δεν θα κακομεταχειριζόσουν ένα πολύτιμο δώρο. Γιατί να κακομεταχειρίζεσαι το δώρο της ομιλίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου