Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ο ΜΑΓΝΗΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ.

Ο Μαγνήτης Χριστός
του Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, για το AMEN.GR
Στο πέρασμα των αιώνων γνώρισε η ανθρωπότητα πρόσωπα που θέλησαν, ή και τα κατάφεραν, να γίνουν πρότυπα για τον τόπο τους και την εποχή τους. Κάποια άλλα πρόσωπα η ιστορία τα θυμάται με τρόμο και φόβο. Ένα είναι όμως το πρόσωπο που μιλούν είκοσι αιώνες αμέτρητοι άνθρωποι στον πλανήτη, ο Χριστός! Όσοι Τον αποδοκιμάζουν, Τον πολεμούν, Τον βλασφημούν στην ουσία Τον αναγνωρίζουν, είναι όμως το εμπόδιο και ο έλεγχος στα έργα τους και στα σχέδια τους, στην ιδεολογία τους.

Ο Χριστός στο αυριανό ευαγγέλιο προσκλητήριο κάνει. Καλεί τον Πέτρο σε νέο ξεκίνημα στην ζωή του και αυτό θ΄ αφορά όχι ψάρια, άλλα ανθρώπους. Εκείνος δεν είναι ο αυτόκλητος μαθητής, αλλά ο Χριστόκλητος Απόστολος.

Η έλξη που βλέπουμε να πραγματοποιείται στον Απόστολο Πέτρο – και στους άλλους μαθητές – οφείλεται στον
μαγνητη Χριστο,οχι γιατι φερνει και διδασκει απλα κατι νεο,αλλα για την καταγωγη του,Θεανθρωπος και ετσι αποδεικνυει την αποστολή Του, την σωτηρία του γένους μας. Γι΄ αυτό και μας δίνει θάρρος, όταν νομίζουμε ότι τίποτα δεν κάναμε στην ζωή μας, όταν όλα γύρω μας γκρεμίζονται ή χάνονται. Ας ανοίξουμε τ΄ αυτιά μας και τα μάτια και τότε θα δούμε τις θεόθεν πλούσιες παροχές δύναμης και ενέργειας. Καθώς είναι μαζί μας και Τον δεχόμαστε στον χώρο μας, τότε μ΄ έναν λόγο Του τον ευλογεί και πολλά θα καταφέρνουμε. Θα καρποφορήσουμε πρώτα σε προσωπικό επίπεδο και ύστερα στην οικογένειά μας και στην κοινωνία μας. Είναι επιτεύγματα αλληλένδετα.

Πολλοί Τον ακολούθησαν όσο ζούσε και μετά την Ανάστασή Του. Άλλοι είχαν μόνο ενθουσιασμό πρόσκαιρο, γι΄ αυτό και κάποια στιγμή Τον εγκατέλειψαν. Άλλοι και πολλοί όμως έδωσαν και την ζωή τους για τ΄ όνομά Του. Εμείς στεκόμαστε κάπου ανάμεσα, Του δίνουμε ότι και όποτε έχουμε συμφέρον.

Ο καρδιογνώστης Χριστός είδε την υπακοή και την ειλικρίνεια των λόγων του Πέτρου, γι΄ αυτό και τον αντάμειψε, τον έκανε συνοδείτη στην πορεία του για ευαγγελισμό των εθνών, όπου και όσο πορεύτηκε Εκείνος και ως Απόστολος Του όπου μπόρεσε στην συνέχεια ο Πέτρος, μέχρι μαρτυρίου. Ο κίνδυνος να πορευτούμε, μεταξύ ταπεινοφροσύνης και ταπεινολογίας, μεταξύ ευσέβειας και ευσεβοφάνειας, είναι ορατός και ολέθριος. Αν και θα κάνουμε βήματα, αυτά μπορεί να μην φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, την δικαίωσή μας. Θα γίνεται αυτό γιατί μόνο θα Του ομολογούμε στα λόγια και τίποτε δεν θα κάνουμε στην πράξη για την ουσιαστική μας αλλαγή και διόρθωση. Κάποιες φορές την αμαρτωλότητά μας μπορεί να την έχουμε και ως πρόφαση για να είμαστε μακριά Του, εμείς χάνουμε σίγουρα και σ΄ αυτή την περίπτωση. Η σχέση μας με την Ιησού, μάλιστα σε ώρα θείας Λατρείας, πρέπει να είναι εγκάρδια και ανεπιτήδευτη, γιατί τότε θα είναι χρήσιμη και καρποφόρα.

Το μήνυμα που προσφέρει το αυριανό ευαγγέλιο είναι να κάνουμε ένα βήμα από την θέση μας, προς τον Κύριο. Ας Τον φιλοξενήσουμε στην βιοπάλη μας, ας Τον ακούσουμε και – αναγνωρίζοντας γνήσια και ορθόδοξα την αμαρτωλότητά μας – Εκείνος θα μας βοηθά, ώστε τα δίχτυα της ζωής μας να γεμίζουν πάντα από χάρες και χαρές.

____________________

Σημείωση Amen.gr:
Σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης της παρούσας ενημερωτικής ιστοσελίδας και ιδιαιτέρως για τα άρθρα γνώμης, τα αφιερώματα και τις απόψεις που γράφονται ειδικά για το Amen.gr υπενθυμίζεται ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ολική ή έστω η μερική αναδημοσίευσή τους ή η καθοιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή τους χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών της Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου