Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

«Μετά το εγκεφαλικό, έγινα γκέι»

«Μετά το εγκεφαλικό, έγινα γκέι»


Δημοσίευση: 17-4-2012, 14:24 Τελευταία ανανέωση: 17-4-2012, 14:32
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Ο 27χρονος Κρις Μπερτς πιστεύει πως έγινε ομοφυλόφιλος έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που έπαθε πέρυσι
Δραματική αλλαγή στην προσωπικότητα και στην σεξουαλικότητά του παρουσιάζει ένας 27χρονος Βρετανός, έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που έπαθε πριν από έναν χρόνο.
Έκτοτε, προσπαθεί να ξανανακαλύψει τον εαυτό του και γιατί του συνέβησαν αυτές οι αλλαγές.
«Είναι σαν να κοιτάζω στον καθρέφτη έναν ξένο ο οποίος έχει το δικό μου πρόσωπο», λέει ο Κρις Μπερτς σε ένα ντοκιμαντέρ το οποίο θα προβληθεί απόψε από το κανάλι 3 του BBC.
Ο Κρις έπαθε το εγκεφαλικό την ώρα που έκανε τούμπες με το κεφάλι σε γρασίδι. Σε μία από αυτές πίεσε πολύ τον αυχένα του και η παροχή αίματος στον εγκέφαλό του διακόπηκε παροδικά, με συνέπεια να πάθει εγκεφαλικό. Όταν συνήλθε, ανακάλυψε πως είχε αλλάξει.
Πριν από το εγκεφαλικό ήταν ένας ένθερμος λάτρης του ράγκμπι, που έπινε μπύρες στις παμπ της Ουαλίας, ήταν η ψυχή των πάρτι, εργαζόταν σε τράπεζα και ασχολιόταν με τα σπορ και τις μοτοσικλέτες.
Σήμερα, δεν θυμάται πολλά από τη ζωή του πριν το εγκεφαλικό, από την τράπεζα έχει παραιτηθεί και εργάζεται ως κομμωτής, ενώ έχει αρραβωνιαστεί έναν συνομήλικό του.
Το εγκεφαλικό εκδηλώνεται όταν διαταραχθεί η παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Χωρίς οξυγόνο, καταστρέφεται το τμήμα του εγκεφάλου που δεν αιματώνεται, καθώς πεθαίνουν τα κύτταρα που υπάρχουν σε αυτό. Έτσι, ο εγκέφαλος προσπαθεί να δημιουργήσει νέες συνδέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν το πως αισθάνεται ένας άνθρωπος.
Ωστόσο, λίγες είναι οι γνωστές περιπτώσεις ανθρώπων που άλλαξαν σεξουαλικό προσανατολισμό μετά το εγκεφαλικό, ενώ και οι δραστικές αλλαγές στην προσωπικότητα είναι σπάνιες.
Ακόμα και ο σύντροφος του Κρις πιστεύει ότι πάντοτε ήταν γκέι, αλλά απλώς δεν το είχε συνειδητοποιήσει.
Ωστόσο, ο Κρις διαφωνεί μαζί του και δηλώνει πεπεισμένος πως κάτι νευρολογικό τού συνέβη με το εγκεφαλικό, με συνέπεια να αλλάξει η αίσθηση που είχε για τον εαυτό του.
Εγκεφαλικές διαφοροποιήσεις
Το όλο θέμα προκαλεί διχογνωμίες στην επιστημονική κοινότητα. Ο δρ Καζί Ραχμάν, λέκτορας στη Σχολή Βιολογικών & Χημικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, ειδικός σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, έχει μελετήσει τις νευρολογικές διαφορές μεταξύ των ομοφυλόφιλων και των ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναικών.
Έχει εξετάσει εκατοντάδες εθελοντές και έχει εντοπίσει στον εγκέφαλό τους ορισμένες χαρακτηριστικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες αποκαλύπτουν εάν έχουν γεννηθεί ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι, ανεξάρτητα από την επιλογή που έχουν κάνει στη ζωή τους.
Ο δρ Ραχμάν προσκάλεσε τον Κρις να εξετάσει τον δικό του εγκέφαλο για να διαπιστώσει εάν έχει γεννηθεί ομοφυλόφιλος. Στις μισές από τις εξετάσεις ο 27χρονος είχε τα χαρακτηριστικά ενός ομοφυλόφιλου άντρα και στις άλλες μισές αυτά ενός ετεροφυλόφιλου.
«Τα επιστημονικά βιολογικά, γενετικά, ψυχολογικά και νευροεπιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η σεξουαλικότητα είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε και αναπτύσσεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας», λέει ο δρ Ραχμάν.
«Μερικές φορές χρειάζεται κάποια νευρολογική εμπλοκή, όπως είναι το εγκεφαλικό, για να επαναξιολογήσει κανείς συναισθήματα που πιθανώς βρίσκονταν σε λανθάνουσα κατάσταση και τώρα έρχονται στο προσκήνιο. Είναι πιθανό να συνέβη αυτό ακριβώς στον Κρις».
Μπορεί να συμβεί όμως και το αντίθετο, κατά τον νευροψυχίατρο δρα Σουντάντ Τζαβάντ, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει μελέτες με νεαρούς πάσχοντες από εγκεφαλικό, οι οποίοι από ομοφυλόφιλοι έγιναν ετεροφυλόφιλοι.
«Αφού το εγκεφαλικό μπορεί να σε αλλάξει ως άνθρωπο, να αλλάξει την συμπεριφορά, την προσωπικότητα και τον τρόπο που σκέφτεσαι, μπορεί κάλλιστα να αλλάξει και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ο οποίος αποτελεί τμήμα της προσωπικότητας κάθε ατόμου», λέει.
«Κρυφός» εαυτός
Η περίπτωση του Κρις Μπερτς φέρνει στο προσκήνιο τις περιπτώσεις και άλλων ανθρώπων που παρουσίασαν δραστική αλλαγή της προσωπικότητάς τους έπειτα από ένα εγκεφαλικό.
Το 2001, λ.χ., ο Τόμι ΜακΧιου έπαθε εγκεφαλικό που αποκάλυψε την καλλιτεχνική φύση του. Έτσι, ενώ πριν από το επεισόδιο ήταν οικοδόμος, σήμερα είναι πλέον καλλιτέχνης, γλύπτης και γράφει ποιήματα.
Κατά τον ίδιο τρόπο, μία γιαγιά από τη Γλασκόβη, η Ντέμπι ΜακΚαν, που έπαθε εγκεφαλικό πέρυσι, μιλάει πλέον αγγλικά με ιταλική προφορά, παρότι ουδέποτε έχει πάει στην Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου