Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Μιλώντας για δύσκολα θέματα στην ψυχοθεραπεία. Εύη Μεσσαριτάκη Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια


Μιλώντας για δύσκολα θέματα στην ψυχοθεραπεία

Μιλώντας για δύσκολα θέματα στην ψυχοθεραπεία.

Αφορμή για τα κείμενά μου αποτελούν σχεδόν πάντα περιστατικά που συμβαίνουν στο γραφείο μου. Το ίδιο ισχύει και για το συγκεκριμένο. Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας βέβαια είναι σχεδόν συνυφασμένη με τα “δύσκολα θέματα”. Εδώ απλά θα γίνει μία αναφορά κάποιων απ’ αυτά, που θεωρώ ότι ενδεχομένως αφορούν πολλούς ανθρώπους, με δεδομένο πάντα το σεβασμό στο απόρρητο και την ιδιωτικότητα των θεραπευόμενών μου.

Αμοιβή ψυχολόγου

Αρχικά θα αναφερθώ στο ζήτημα των χρημάτων. Ενώ για κάποιους αποτελεί ένα οικείο θέμα και με άνεση και εμπιστοσύνη θα αναφερθούν σε αυτό, για άλλους πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα. Από την πρώτη κιόλας συνεδρία, εφόσον δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας, θα αναφερθούμε και στα οικονομικά. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να εκθέσουν τις δυσκολίες τους, άλλοι να είναι ανεσταλμένοι. Αλλά και πέρα από την αμοιβή και το πλαίσιο, τα χρήματα αποτελούν ένα ζήτημα που αναδύεται στην ψυχοθεραπεία. Ανάμεσα στα ζευγάρια συχνά αποτελεί σημείο τριβής, ενώ συχνά οι οικονομικές δυσκολίες, η γενναιοδωρία, η αποταμίευση και άλλα μπορεί να αναφερθούν ως θέματα προς συζήτηση. Τα χρήματα βέβαια συχνά αποτελούν σύμβολο για τη δυναμική, την ευζωία, τις προοπτικές και τα μέσα που έχει ή μπορεί να κατακτήσει ένας άνθρωπος και ως τέτοιο συχνά επανέρχεται στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Θυμάμαι έναν κύριο που είχε διαπραγματευτεί την αμοιβή μου, όχι γιατί δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει, αλλά γιατί και ο πατέρας του ανέκαθεν θεωρούσε φρόνιμο να κάνει παζάρια στο καθετί και να καταλήγει πάντα να του κάνουν κάποια έκπτωση.

Τραυματικές εμπειρίες

Οι τραυματικές εμπειρίες είναι συχνά ένα δύσκολο θέμα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία και η δυσκολία του είναι ανάλογη με το μέγεθος του τραύματος και της ενοχοποίησης και αντιστρόφως ανάλογη των ατόμων που γνωρίζουν γι’ αυτές. Συχνά οι άνθρωποι το καταθέτουν από την αρχή ότι “υπάρχει και ένα μυστικό στο οποίο θα αναφερθούν όταν είναι έτοιμοι”. Άλλες φορές αναδύεται φυσικά στη ροή της θεραπείας και άλλες λίγο πριν το τέλος.
Υπάρχουν όμως και αυτές οι μοναδικές συνεδρίες στις οποίες έρχεται κάποιος απλά για να πει το μυστικό του. Και δεν ξανάρχεται. Και αυτός είναι όρος από την αρχή. Είναι κάποιες συνεδρίες που ξέρεις ότι θ’ ακούσεις έναν άνθρωπο, θα “εμπεριέξεις” τον πόνο του, θα επιχειρήσεις να τον βοηθήσεις να αναπλαισιώσει την εμπειρία ή το μυστικό του σε μία ώρα και δε θα τον ξαναδείς.

Τα δύσκολα θέματα στην ψυχοθεραπεία

Συχνά τα δύσκολα θέματα στην ψυχοθεραπεία είναι αυτά που αφορούν στη σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου. Η πικρία ή ο θυμός, αλλά και τα ρομαντικά συναισθήματα, ενώ πολλές φορές υπάρχουν και αυτό είναι ανθρώπινο, πολλές φορές υπάρχουν αναστολές στο να αναφερθούν και να κατανοηθούν με θεραπευτικό τρόπο. Γιατί αυτός είναι ο στόχος, η αξιοποίησή τους στη θεραπευτική διαδικασία. Υπάρχει όμως και η δυσκολία στα θετικά συναισθήματα. Μία θεραπευόμενή μου, με την οποία δουλεύαμε από καιρό και η οποία βίωνε μία απειλητική συνθήκη, στο κλείσιμο μίας συνεδρίας μου είπε εμφανώς συγκινημένη ότι δε θα τα κατάφερνε χωρίς τη θεραπεία και εμένα προσωπικά. Βιάστηκα να της πω ότι η δουλειά ήταν δική της και είμαι περήφανη γι’ αυτήν. Βιάστηκα όμως να της το πω. Και καθώς έφευγε, μου ήταν όλο και πιο ξεκάθαρο ότι και το να λαμβάνουμε καλά λόγια κι ευγνωμοσύνη μπορεί κάποιες φορές να μας δυσκολέψει εξίσου. Και να βιαστούμε να απαντήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου