Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΖΩΗ ΤΟΠΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ

Συντάχθηκε απο τον/την Πολίτη Αλεξία   

Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν είναι από τους πιο γνωστούς συνθέτες και πιανίστες κλασικής μουσικής έχοντας γράψει 9 συμφωνίες, 5 κοντσέρτα για πιάνο, 1 κοντσέρτο για βιολί, 32 σονάτες και 16 κουαρτέτα εγχόρδων. Λιγότερο γνωστό όμως είναι πως η ζωή αυτού του μεγάλου μουσικού ήταν δύσκολη από τα παιδικά του χρόνια μέχρι και το θάνατό του.

Ο Μπετόβεν γεννήθηκε στη Βόννη, Γερμανίας το 1770. Καταγόταν από μουσική οικογένεια. Ο πρώτος του δάσκαλος μουσικής ήταν ο πατέρας του που τον καταπίεζε όμως σκληρά θέλοντας να δημιουργήσει τον επόμενο Μότσαρτ. Έπινε πολύ και χτυπούσε το μικρό Λούντβιχ κάθε φορά που έπαιζε λάθος νότα. Όταν δεν τα πήγαινε καλά σε συναυλίες, τον κλείδωνε στο υπόγειο.

Τα εφηβικά του χρόνια ο Μπετόβεν σπούδασε μουσική στη Βιέννη με εξαιρετικούς δασκάλους. Σε ηλικία μόλις 12 ετών δημοσιεύτηκε η πρώτη του σύνθεση. Το 1787 ο ξαφνικός θάνατος της μητέρας του τον αναγκάζει να διακόψει τις σπουδές του και να επιστρέψει στη Βόννη. Ο πατέρας του βυθίστηκε περισσότερο στο ποτό και η οικογένεια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα τα οποία ανέλαβε ο νεαρός Μπετόβεν.

Μετά τα 25 του ο Μπετόβεν έχασε σταδιακά την ακοή του, κάτι που τον στεναχώρησε πάρα πολύ. Ήταν υπερήφανος άντρας και ντρεπόταν να πει στο κόσμο πως ήταν σχεδόν κωφός. Για αυτό, πολλοί νόμιζαν πως ήταν αγενής όταν δεν τους απαντούσε ή όταν μιλούσε δυνατά. Γενικά απέφευγε να βγαίνει έξω με φίλους.

Σε ηλικία 35 ετών ο Μπετόβεν βρισκόταν σε βαθιά κατάθλιψη σε σημείο που σκέφτηκε ακόμα και να αυτοκτονήσει. Κατάφερε όμως να το ξεπεράσει, συνεχίζοντας να γράφει ορισμένες από τις πιο λαμπερές του μουσικές συνθέσεις, εκφράζοντας μέσα σε αυτές τα έντονα συναισθήματά του.

Παρά την δημιουργικότητά του, ο Μπετόβεν δυσκολευόταν να βγάλει λεφτά. Άτυχος ήταν όμως και στην αγάπη και δυστυχώς δεν παντρεύτηκε ποτέ.

Η υγεία του Μπετόβεν ήταν γενικά κακή καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του. Το 1826 επιδεινώθηκε δραστικά, γεγονός που οδήγησε και στο θάνατο του τον επόμενο χρόνο.

Είναι εντυπωσιακό πως ένας άνθρωπος που δεν έζησε μια χαρούμενη ζωή και παρά τις τόσες δυσκολίες, δημιούργησε ορισμένες από τις πιο σπουδαίες μουσικές συνθέσεις όλων των εποχών.

Βιβλιογραφία

  • http://el.wikipedia.org/wiki/GR

  • https://www.youtube.com/

(Bos, Carole, "Beethoven", AwesomeStories.com. 2009)

Swafford, Jan, “Beethoven: Anguish and Triumph”, Houghton Mifflin Harcourt, 2014

 
Η δύσκολη ζωή του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν | Εκτύπωση |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου