Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Τα χαρακτηριστικά του ιδανικού ανθρώπου, κατά τον Αριστοτέλη




Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ιδανικού ανθρώπου ή Υπερανθρώπου, κατά τον Αριστοτέλη;
Τα χαρακτηριστικά του Μεγαλόψυχου ανθρώπου όπως τον εννοεί;
Ιδού. Ίσως αναγνωρίσουμε σε κάποια τον εαυτό μας, αλλά οι περισσότεροι στα πιο πολλά, θα απέχουμε.

-Ο ιδανικός άνθρωπος δεν εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο για ασήμαντους λόγους, αφού ελάχιστα είναι τα πράγματα που θεωρεί πολύτιμα.
Όμως θα διακιν­δυνεύσει για έναν σημαντικό σκοπό, και θα είναι έτοιμος να θυσιάσει τη ζωή του, αφού πιστεύει ότι δεν αξίζει τον κόπο να προστατεύει κανείς τη ζωή του με οποιοδήποτε τίμημα.

-Του αρέσει να ευεργετεί, αλλά ντρέπεται να τον ευεργετούν, γιατί το πρώτο είναι ένδειξη ανωτερότητας και το δεύτερο κατωτερότητας.

-Δεν ανταγωνίζεται τους άλλους για τα κοινά αντικείμενα της φιλοδοξίας, ούτε πηγαίνει εκεί όπου άλλοι κατέχουν την πρώτη θέση.

-Πρέπει να εκδηλώνει ανοιχτά και την αγάπη και το μίσος, αφού η απόκρυψη δείχνει δειλία.

-Δεν μπορεί να αφήσει τη ζωή του να στρέφεται γύρω από κάποιον άλλο, εκτός αν είναι ένας φίλος, γιατί μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν δουλική.

-Σπάνια θαυμάζει κάτι, αφού τίποτα δεν είναι σπουδαίο γι’ αυτόν.

-Δεν είναι μνησίκακος, γιατί δεν είναι ένδειξη μεγαλόψυχου ανθρώπου το να θυμάται τις αδικίες που έχει υποστεί, αλλά το να τις παραβλέπει.

-Δεν μιλά για τους ανθρώπους, ούτε για τον εαυτό του, ούτε για τους άλλους, γιατί δεν επιθυμεί ούτε να επαινούν αυτόν ούτε να ψέγουν τους άλλους.
Και ο ίδιος ούτε επαινεί ούτε κακολογεί, ούτε καν τους εχθρούς του, παρά μόνο αν προσβληθεί.

-Για αναπόφευκτα ή ασήμαντα ζητήματα δεν διαμαρτύρεται, ούτε ζητά βοήθεια, αφού μόνο όποιος τα θεωρεί σημαντικά θα το έκανε.

-Η κίνησή του είναι αργή, και τα λόγια του μετρημένα.
Γιατί δεν βιάζεται αυτός που θεωρεί ελάχιστα ζητήματα σοβαρά, ούτε εξάπτεται εκείνος που τίποτα δεν θεωρεί σπουδαίο.
Στη βιασύνη και στην έξαψη οφείλονται η στριγκή φωνή και η βιασύνη.

-Υπομένει κάθε είδους ατυχίες με αξιοπρέπεια, και κάνει πάντα ό,τι καλύτερο μπορεί ανάλογα με τις συνθήκες, όπως ο ικανός στρατηγός χρησιμοποιεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις δυνάμεις που έχει στη διάθεσή του.

-Είναι ο καλύτερος φίλος του εαυτού του και του αρέσει η απομόνωση, καθώς ο άνθρωπος χωρίς αρετή ή ικανότητες, είναι εχθρός του εαυτού του και φοβάται τη μοναξιά.


Ηθικά Νικομάχεια, χ, 7. Και iv3
Απόσπασμα από το βιβλίο του Will Durant "H περιπέτεια της φιλοσοφίας" .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου