Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ονειρικός «Καρυοθραύστης» παραμυθένιου έρωτα

Ονειρικός «Καρυοθραύστης» παραμυθένιου έρωτα


HARIS AKRIVIADIS
Η ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων με τα δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο και ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών, ο «Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Με τα θεαματικά σκηνικά και τα πλούσια κοστούμια, που μεταφέρουν το κοινό στον κόσμο του παραμυθιού, η λαμπερή παραγωγή που, τον περασμένο Νοέμβριο, γνώρισε τεράστια επιτυχία και έγινε θέμα συζήτησης, ακόμα και στις ειδήσεις του βρετανικού δικτύου, επιστρέφει για 15 παραστάσεις.

Η ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων με τα δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο και ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών, ο «Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, με το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της ΕΛΣ, υπό την διεύθυνση των Γιώργου Βράνου και Στέφανου Τσιαλή και 4 διαφορετικές διανομές, στο θέατρο Ολύμπια, στις 23 και 24 Νοεμβρίου, στις 12, 18, 19, 20, 21, 22, 24, 28, 29 και 31 Δεκεμβρίου και στις 3, 4 και 5 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ.
Το θρυλικό μπαλέτο σε δύο πράξεις ο «Καρυοθραύστης» παρουσιάζεται μαζί με μέρος της μουσικής από την «Εισαγωγή - Φαντασία Ρωμαίος και Ιουλιέτα», επίσης του
HARIS AKRIVIADIS
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, και η χορογραφία εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, που αποδεικνύεται μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη και τον φόβο. Πάντα συναρπαστικός και συγκινητικός

Ο «Καρυοθραύστης» μάς ταξιδεύει στη χώρα του φανταστικού, στις μνήμες και τα όνειρα της παιδικής ηλικίας, εκεί όπου όλα είναι πιθανά και δυνατά, μέσα από τη μαγευτική μουσική του  Τσαϊκόφσκι και το λιμπρέτο που βασίστηκε στο παραμύθι «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» του Ερνστ Τίοντορ Αμαντέους Χόφμαν, που διασκευάστηκε από τον Αλέξανδρο Δουμά.

Από την πρώτη του παρουσίαση στην Αγία Πετρούπολη, το 1892, ο «Καρυοθραύστης» έχει παρουσιαστεί σε αρκετές διασκευές, καθώς κάθε χορογράφος προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή στην ιστορία. Ανάμεσα τους και οι δύο κορυφαίοι χορευτές του 20ού αιώνα: ο Ρούντολφ Νουρέγεφ και ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, που ο καθένας άφησε το στίγμα του, ενισχύοντας τον μύθο του κλασσικού αυτού έργου, που  - 121 χρόνια μετά τη δημιουργία του - εξακολουθεί να συναρπάζει και να συγκινεί.


HARIS AKRIVIADIS
Ένα όμορφο όνειρο που κράτησε λίγο

Η παραμυθένια ιστορία του εκτυλίσσεται σε μια γερμανική πόλη, την Παραμονή των Χριστουγέννων, όταν η μικρή Κλάρα ανοίγει το δώρο της και βλέπει με έκπληξη ένα στρατιωτάκι, που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης. Όταν όλοι οι καλεσμένοι φεύγουν, μπαίνει στο σαλόνι, για να κοιμίσει το στρατιωτάκι της. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, την παίρνει ο ύπνος και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τα παιχνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με τους τεράστιους ποντικούς που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Σε αυτή τη μάχη, ο Καρυοθραύστης αναδεικνύεται νικητής και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα. Έτσι, οι δυο τους κάνουν ένα μαγικό ταξίδι στη χώρα της  Βασίλισσας του Χιονιού και στη χώρα των Ζαχαρωτών και της Νεράιδας Ζαχαρένιας. Όμως, το όνειρο δεν κρατάει πολύ…

Οικογενειακό ταξίδι σε έναν μαγικό κόσμο

«Η παράσταση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια» σημειώνει ο Ρενάτο Τζανέλλα. «Η δική μου εκδοχή είναι μια ερωτική ιστορία, ενώ το αρχικό σενάριο αφορά στο όνειρο ενός μικρού κοριτσιού, που δεν μπορούσε ούτε καν να ονειρευτεί τον έρωτα, αφού δεν τον είχε γνωρίσει. Προσπάθησα να δω το θέμα σαν εκπαιδευτικός και σαν πατέρας. Η παράστασή μου έχει αρκετό χιούμορ και, ενώ υπάρχει πολλή ένταση, δεν υπάρχει βία. Προσπάθησα να αποφύγω αυτό το βίαιο περιβάλλον, που, συνήθως, προτείνεται σήμερα στα παιδιά. Ένα σημαντικό στοιχείο του έργου, το οποίο το φέρνει πιο κοντά στους εφήβους, είναι τα σκηνικά και τα κοστούμια, που είναι σαν να βγαίνουν από κόμιξ. Η ατμόσφαιρα, τα χρώματα, το μακιγιάζ, ο τρόπος που είναι φτιαγμένα ακόμα και τα μουστάκια των χαρακτήρων, θα ταξιδέψουν τα παιδιά σε έναν μαγικό κόσμο, που, όμως, δεν είναι αυτός του παραμυθιού. Πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά με σοβαρότητα και όχι να τους δίνουμε εύπεπτα θεάματα, που δε θρέφουν το μυαλό και τη φαντασία τους».

HARIS AKRIVIADIS
Ταυτότητα παράστασης
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Βράνος - Στέφανος Τσιαλής, χορογραφία - φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα, σκηνικά – κοστούμια: Κρίστοφ Κρέμερ, διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Μάτα Κατσούλη. Ερμηνεύουν: Μαρία Κουσουνή, Βαγγέλης Μπίκος, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Αλεξάντερ Νέσκωβ, Νατάσσα Σιούτα, Ίγκορ Σιάτζκο, Σταυρούλα Καμπουράκη, Αντώνης Κορούτης, Στράτος Παπανούσης, Ντανίλο Ζέκα, Γιώργος Βαρβαριώτης, Μιχάλης – Φλώριαν Παππάς, Αιμιλία Γάσπαρη, Αλίνα Στεργιανού, Χριστίνα Μακρίδου, Πόπη Σακελλαροπούλου, με την Ορχήστρα, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους, το Corps de ballet και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ.

HARIS AKRIVIADIS
Πληροφορίες
Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59 - 61 (στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο), Αθήνα, τηλ.: 210 3662100, 210 3612461, 210 3643725. Η παράσταση της 31ης Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις 19.00. Τιμές εισιτηρίων: 50, 45, 40, 30, 25, 20 ευρώ, παιδικό - φοιτητικό: 15 ευρώ, θέσεις περιορισμένης ορατότητας: 25, 15, 12, 7 ευρώ, ειδικές προσφορές: στην παράσταση της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου, όλες οι κατηγορίες των εισιτήριων διατίθενται με έκπτωση 15%, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, θα διατεθούν 150 θέσεις για ανέργους στην τιμή των 5 ευρώ, πακέτα προσφορών για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων των παραστάσεων του θεάτρου Ολύμπια: με την ταυτόχρονη αγορά εισιτηρίων για τρεις παραγωγές όπερας ή οπερέτας παρέχεται έκπτωση 25 %, με την ταυτόχρονη αγορά εισιτηρίων για τρεις παραγωγές μπαλέτου παρέχεται έκπτωση 20%. Προπώληση εισιτηρίων: στα ταμεία του θεάτρου (Τρίτη - Κυριακή: 9.00 - 21.00, Δευτέρα: 9.00 - 16.00), τηλεφωνικά: 210 3662100, ομαδικά εισιτήρια: 210 3711342, ηλεκτρονικά: www.nationalopera.gr. naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου