Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Η Πανσέληνος και η επιπτώσεις της στην αναπαραγωγική διαδικασία

Η Πανσέληνος και η επιπτώσεις της στην αναπαραγωγική διαδικασία

Η σελήνη ιδιαίτερα με την επιβλητικότερη φάση της, την πανσέληνο είναι ένα από τα πλέον προσφιλή αντικείμενα παρατήρησης, θαυμασμού και λογισμού από την γέννηση του ανθρώπου έως και σήμερα. Και ενώ οι μάγισσες, οι λυκάνθρωποι και άλλα εξωτικά παράξενα όντα ανήκουν πλέον στην σφαίρα της φαντασίας και ενώ ο άνθρωπος προσεδαφίστηκε αρκετές φορές στην επιφάνεια της «εξανεμίζοντας» κάθε παλαιά δοξασία και προκατάληψη εντούτοις υπάρχουν ακόμη και σήμερα ,πολλοί που ισχυρίζονται πως υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στον κύκλο του φεγγαριού και την δραστηριότητα πάνω στη γη .Δε ,νύκτες με πανσέληνο για πολλούς ιδιοκτήτες λιμνών ,ιδιαίτερα Ασιατών ,θεωρούνται σημαντικές γιατί υποστηρίζουν πως αυξάνεται η ωοτοκία των χρυσόψαρων . Λέτε?

Ακόμη και σήμερα η πανσέληνος «ευθύνεται» κατά πολλούς για την αύξηση της εγκληματικότητας ,των αυτοκτονιών, επιληπτικών και άλλων ψυχικών καταστάσεων καθώς επίσης και για την αύξηση των γεννήσεων αλλά και της γονιμότητας των ανθρώπων και των ζώων .Υπάρχουν μαρτυρίες αστυνομικών που μαρτυρούν πως όταν το φεγγάρι είναι γεμάτο δέχονται περίεργες.. κλήσεις . Οι κλήσεις για απόπειρες αυτοκτονίας ειδικά, σπάνε ρεκόρ...
Από ανθρώπους της υπαίθρου πολλά μπορούμε να ακούσουμε επίσης .Ακόμη και σήμερα , υλοτόμοι προτιμούν να κόβουν τα έλατα που προορίζονται για την χριστουγεννιάτικη αγορά την πρώτη πανσέληνο του Δεκεμβρίου γιατί πιστεύουνε πως τα φύλλα κρατιούνται πάνω στο δέντρο περισσότερο καιρό .Συλλέκτες βοτάνων επιλέγουν νύχτες με πανσέληνο για τις εξορμήσεις τους διότι πιστεύουν πως τότε τα βότανα περιέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ιχνοστοιχείων .Επίσης λένε πως τα σκυλιά και τα άλογα γίνονται πιο ανήσυχα .Ο λύκος στην θέα ενός γεμάτου φεγγαριού βγάζει τα ποιο μακρόσυρτα ουρλιαχτά.
Από την άλλη η επιστήμη, με πολυάριθμες μελέτες που είχαν ως στόχο την απάντηση στο κατά πόσο επηρεάζει η σελήνη την ζωή μας , δεν έχει βρει ποτέ συσχετισμό είτε θετικό ή αρνητικό ανάμεσα στον κύκλο του φεγγαριού και οποιαδήποτε ανθρώπινης δραστηριότητας. Επίσης η μαγνητική επίπτωση του φεγγαριού είναι πλέον μετρήσιμη και έτσι π.χ. ένα αυτοκίνητο που περνάει από δίπλα μας ενώ περπατάμε στο πεζοδρόμιο ασκεί πολύ μεγαλύτερη έλξη από ότι το φεγγάρι.
Αλλά αν θεωρήσουμε ότι όντως η σελήνη, εκτός από το να μας σαγηνεύει με την όψη της , δεν μας επηρεάζει σε τίποτε άλλο, τότε πως μπορούμε να ερμηνεύσουμε π.χ. αυτό που συμβαίνει κάθε φθινόπωρο, δύο νύχτες μετά την πρώτη πανσέληνο, όπου εκατομμύρια κοράλλια, την ίδια στιγμή, ελευθερώνουν τα ερωτικά τους κύτταρα και αναπαράγονται ,λες και κάποιος έδωσε το σύνθημα για αυτό το συγχρονισμό, που είναι βέβαια και αναγκαία συνθήκη για την διαιώνιση τους. Ή τα πεταλωτά καβούρια που τους καλοκαιρινούς μήνες με την εμφάνιση της πανσέληνου ξεχύνονται στις παραλίες για να αναπαραχθούν .
Μήπως λοιπόν έχουν δίκιο αυτοί που ισχυρίζονται πως ένα πλήρες φεγγάρι αυξάνει την διάθεση ωοτοκίας στα χρυσόψαρα και ότι και «δύσκολα» χρυσόψαρα που δεν έχουν την “διάθεση” να αναπαραχθούν άλλες ημέρες ,η πανσέληνος τα «ενεργοποιεί».
Όποιοι θα ήθελαν να διαπιστώσουν κατά πόσο ευσταθούν ή όχι τα παραπάνω και να προγραμματίσουν την αναπαραγωγή των ψαριών τους σύμφωνα με την πανσέληνο ,μπορούν να δουν παρακάτω τις ημερομηνίες της εμφάνισής της (ο κύκλος του φεγγαριού είναι 29.53 ημέρες) για το 2008:






Υγ.Ευχαριστώ τον Jonh Parker για την ιδέα αυτού του μικρού ας πούμε ,άρθρου και τον mikenuke για την σύνθεση της φωτογραφίας

__________________
«Πάντα οὖν ὅσα ἂν θέλητε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι,
οὕτω καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς· οὕτως γὰρ ἐστιν ὁ νόμος καὶ οἱ προφῆται»
.
(Ματθ., ζ΄, 12)

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη SOCRATIS : 07-04-08 στις 11:42
Απάντηση με παράθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου