Ο Ντέιβιντ Γιανγκ μιλάει για τον Κρισναμούρτι
΄Οταν πρωτάκουσα τον Κρισναμούρτι είχα την εντύπωση ότι ο παράδεισος με περίμενε στην άλλη γωνία και πως αν έκανα ό,τι έλεγε θα βρισκόμουν εκεί.Η τάση μου ήταν να χρησιμοποιώ τα λόγια του σαν μια συνταγή που έπρεπε να εφαρμόσω και να την εξελίσσω σύμφωνα με τις καινούριες λέξεις που χρησιμοποιούσε.Αυτή η δουλειά,όμως,αποδείχτηκε ακατόρθωτη.Υπήρχε μια διαρκής σύγκρουση ανάμεσα σε εκείνο που έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τη “συνταγή” και στην πραγματικότητα.Προφανώς βρισκόμουν σε λάθος δρόμο.Ο παράδεισος δεν είναι στην άλλη γωνία.
΄Υστερα,κάποια μέρα ανακάλυψα τη δυνατότητα να κοιτάς ένα συναίσθημα χωρίς να το κρίνεις,χωρίς να κάνεις οτιδήποτε γι αυτό.Αυτό μου άνοιξε έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο και αποκάλυψε μια διαδικασία διαλογισμού εντελώς διαφορετική από τις συνηθισμένες πρακτικές.
Σε γενικές γραμμές,εκείνο που συνηθίζεται να θεωρείται διαλογισμός είναι το να παίρνει κάποια συγκεκριμένη στάση το σώμα και η επανάληψη-σε ορισμένες ώρες της ημέρας και για ορισμένο χρόνο-ενός μάντρα,μιας φράσης,ενός ύμνου ή αλλιώς ο οραματισμός σε κάποια εικόνα του Χριστού ή του Βούδα ή η συγκέντρωση σε κάποια ιδέα όπως “καλοσύνη”,”ειρήνη” ή “αγάπη”.Αυτές οι μέθοδοι έχουν κάποια επιφανειακά αποτελέσματα,αλλά είναι μηχανικές από τη φύση τους και τελικά νεκρώνουν το νου.Από την άλλη μεριά,η έρευνα αυτού που όντως συμβαίνει κάθε στιγμή,η αντίληψη του αληθινού,είναι πάντα κάτι καινούργιο και ζωντανό.
Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου εξαρτιόμουν ψυχολογικά από το φως του Κρισναμούρτι και είχα ανάγκη να τον βλέπω κατά διαστήματα.Αυτό ήταν βοηθητικό και τουλάχιστον με οδήγησε να δω τη σημασία του “να είμαι φως του εαυτού μου”.Τώρα συνειδητοποιώ ότι πρέπει να βασίζομαι στο δικό μου φως,όσο αμυδρό κι αν είναι.Αντί απλώς να αντιδρώ στα γεγονότα και στις καταστάσεις,αντί να στηρίζομαι στις εμπειρίες,στη μουσική,στους δασκάλους ή σε κάποια άλλη επίδραση για να ταρακουνήσω το νου μου και να τον φέρω σε μια διαφορετική κατάσταση,βλέπω ότι ο ίδιος ο νους πρέπει να είναι πρόκληση για τον εαυτό του.
Τώρα υπάρχει μια καινούργια ενέργεια,δεν γερνάω πια πάρα πολύ γρήγορα και παρόλο που είμαι εξήντα χρονών διψάω για εργασία άλλων είκοσι χρόνων.
Ο Κρισναμούρτι έδωσε στο σύγρονο κόσμο μια καθαρή,απλή έκφραση της αλήθειας.΄Όσον αφορά τη δική μου ζωή,οι διδασκαλίες του άντεξαν στο χρόνο και τις βρήκα παγκόσμιες και διαχρονικές. Κρισναμούρτι,”Η αναζήτηση της αλήθειας” εκδ.Καστανιώτη
επιλογή και μετάφραση κειμένων Ν.Πιλάβιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου