Το άγχος επίδοσης των αντρών
Το άγχος επίδοσης στους άντρες είναι ένας όρος που αναφέρεται στη σεξολογία και θ’ αναφερθώ σ’ αυτόν στη συνέχεια. Ο στόχος του παρόντος κειμένου είναι βέβαια ευρύτερος απ’ αυτόν.το άγχος επίδοσης στους άντρες μπορεί να συνδέεται και με αισθήματα ανεπάρκειας γενικότερα. Αυτό βέβαια είναι πολυδιάστατο.
Τι σημαίνει άγχος επίδοσης;
Όταν μιλάμε λοιπόν για άγχος επίδοσης, αναφερόμαστε στις αγχωτικές σκέψεις που μπορεί να κάνει ένας άντρας πριν ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλική επαφής και πιθανόν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία στη στύση αφενός και σε μειωμένη ή καθόλου απόλαυση αφετέρου. Αυτές μπορεί να είναι σκέψεις του τύπου: “Θα τα καταφέρω;”, “Πόση ώρα θα διαρκέσει η στύση μου;” κτλ. Πίσω απ’ όλες αυτές τις σκέψεις βέβαια υπάρχει η αγωνία αν είναι επαρκής, ικανός να ικανοποιήσει μία γυναίκα ή να είναι σε μία ισότιμη σχέση.Πολλές φορές πίσω από αυτές τις σκέψεις υπάρχουν λανθασμένες πεποιθήσεις. Συχνά συναντά κανείς στους ανθρώπους την πεποίθηση ότι οι άντρες έχουν μεγαλύτερο φορτίο όσον αφορά τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού ή ότι ο άντρας είναι αυτός που είναι υπεύθυνος να ικανοποιήσει μία γυναίκα σεξουαλικά. Πηγαίνοντας ακόμα παραπέρα, υπάρχει η στρεβλή εικόνα ότι ο ανδρισμός σχετίζεται αναλογικά με “τις σεξουαλικές επιδόσεις”. Αυτό βέβαια δεν ευσταθεί, αφού η σεξουαλική λειτουργία είναι μία συνεργατική διαδικασία και ταυτόχρονα αντανακλά πολλά περισσότερα για το ζευγάρι.
Το άγχος επίδοσης στο ζευγάρι
Το κλίμα της σχέσης του ζευγαριού παίζει κι εδώ, όπως και σε όλες τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, σημαντικό ρόλο. Αν ένας άντρας, για παράδειγμα, χάσει τη στύση του κατά τη διάρκεια του σεξ και το ζευγάρι βρει εναλλακτικούς τρόπους να ευχαριστηθεί ή το δει και ως ευκαιρία να διευρύνει το ρεπερτόριό του, το πιο πιθανό είναι ότι δε θα εγκατασταθεί σ’ αυτόν κάποια αγωνία ή άγχος επίδοσης. Το αντίθετο δυστυχώς μπορεί να συμβεί αν το ζευγάρι έχει μία σχέση που διέπεται από επίκριση και ανταγωνισμό.Όπως αναφέρθηκα και προηγουμένως, το άγχος επίδοσης στους άντρες μπορεί να συνδέεται και με αισθήματα ανεπάρκειας γενικότερα. Αυτό βέβαια είναι πολυδιάστατο. Ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση, που νιώθει καλά με τον εαυτό του είναι πιθανόν να επιλέξει μία σύντροφο με κατανόηση και ενσυναίθηση. Από την άλλη, κάποιος που έχει μεγαλύτερη ανασφάλεια, είναι πιθανότερο να θεωρήσει τον εαυτό του υπαίτιο μετά από μία “σεξουαλική αποτυχία” και να μην τοποθετήσει μία άχαρη εμπειρία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος άντρας να έχασε τη στύση του σε μία σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό του. Όσο μεγαλύτερη αυτεπάρκεια έχει, τόσο πιθανότερο είναι ν’ αποδώσει αυτό το γεγονός στο ότι ήταν κουρασμένος, είχε πιει λιγάκι, δεν ήταν η μέρα του, είχαν τσακωθεί προηγουμένως ή εκείνη έκανε κάτι που τον ενόχλησε. Αν όμως ο ίδιος είναι δυσκολεμένος, είναι πιθανόν να σκεφτεί ότι τίποτα δεν κάνει σωστά, ότι κακώς μπήκε σε μία σχέση αφού δεν μπορεί ν’ ανταπεξέλθει, τι θα σκέφτεται γι’ αυτόν η σύντροφός του κτλ.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω πως δυστυχώς πολλές φορές οι άντρες δυσκολεύονται ν’ απευθυνθούν σε ειδικούς. Έχουν ανατραφεί συχνά με τέτοιο τρόπο που έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην ανεξαρτησία και την αυτοδυναμία τους. Στην ανατροφή των αγοριών δε δίνεται τόση έμφαση στο μοίρασμα και την επικοινωνία όση στην ανατροφή των κοριτσιών. Επομένως, μπορεί να φτάσουν στο γραφείο του ειδικού όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο ή άλλες φορές δε φτάνουν καθόλου. Κι ενώ στις περισσότερες από τις δυσκολίες τους υπάρχει απάντηση, εκείνοι φτάνουν μετά από μεγάλες δυσκολίες να την αναζητήσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου